Samenwerking Euregio Rijn Maas Noord

SML maakt onderdeel uit van de Euregio en werkt nauw samen met Euregio Rijn Maas Noord om grensoverschrijdende doelen samen aan te pakken. Midden-Limburg grenst zowel aan België als Duitsland, daarom is het vanzelfsprekend om een 360 graden blik te hebben die over de landsgrenzen heen gaat. Bij brede welvaart in de drie landen draait het om vier thema’s, verduurzaming van de agrarische sector, de energietransitie, de arbeidsmarkt- en arbeidsmigranten problematiek en het thema hoogwater en droogte, waarbij de ervaringen uit de zomer van 2021 met de Maas en de Roer nog vers in het geheugen liggen. Net zoals corona stopt hoogwater, maar ook droogte, niet bij de landsgrenzen. De Euregio Rijn Maas Noord is een van de vijf Euregio’s langs de Nederlands-Duitse grens. Ze zet zich in om de contacten tussen Duitsland en Nederland te versterken. Voor Noord-Limburg loopt er al een succesvolle Regio Deal om de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse gemeenten te versterken. Dat wil de Euregio ook voor Midden-Limburg doen.

Euregionale samenwerking in Regio Deal Midden Limburg
Met de Regio Deal wil de regio Midden-Limburg de brede welvaart in het drielanden grensgebied versterken. Hiervoor is euregionale samenwerking noodzakelijk. Alle gemeenten in Midden-Limburg zijn lid van het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Euregio Rijn-Maas-Noord (gevestigd in Mönchengladbach). Hiermee is de bestuurlijke samenwerking met het Duitse aangrenzende gebied (alle gemeenten in de Kreis Heinsberg en de Kreis Viersen) gewaarborgd. Via de zuidelijke Euregio Maas-Rijn is er een goede samenwerking op provinciaal niveau met België. Beide Euregio’s werken ook samen in de grensinfo-punten waar werkgevers en werknemers informatie kunnen krijgen over belastingen en sociale zekerheid in het buurland. Ook is er de Service Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA) die het zoeken van een baan in het buurland eenvoudiger maakt.

Het dagelijkse grensverkeer tussen de drie landen is intensief, denk aan tanken en boodschappen doen over de grens, maar ook aan de vele grenspendelaars. Er is sprake van een sociaal en economisch samenhangend gebied. Door grote verschillen in de bestuurlijke structuur zijn de drie landen vaak onafhankelijk van elkaar met dezelfde thema’s bezig. Meer samenwerking op de genoemde 4 thema’s kan de brede maatschappelijke welvaart versterken.

De euregio-Toolkit als instrument om de brede maatschappelijke welvaart te vergroten
In Noord-Limburg is de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse gemeenten via de zogeheten euregio-Toolkit een beproefd instrument gebleken in het kader van de Regio Deal. Vanaf een eerste kennismaking, via communicatietrainingen, verschillen en overeenkomsten in overheidssystemen, bezoeken, excursies tot en met strategische stedenpartnerschappen. Gemeenten werken daar nu een-op-een samen en zijn daardoor aan de slag met vergelijkbare inhoudelijke thema’s. Wie zijn partner aan de andere kant van de grens niet persoonlijk kent, zoekt ook de samenwerking niet op. Dat is de centrale gedachte achter de euregio-Toolkit.

Voor Midden-Limburg is dit ook een goede weg om de 360 graden gedachte om te zetten in concrete grensoverschrijdende samenwerking op Euregionaal niveau. De Euregio’s kunnen daarbij concreet ondersteunen, omdat zij de weg weten in de drie landen. De Euregio Rijn-Maas-Noord werkt in haar strategische visie 2030 vanuit de Europese Euregiohuisvisie. Brede maatschappelijke welvaart vraagt om een Europese aanpak, met een ‘local touch’. Daarvoor is samenwerking met SML in de Regio Deal Midden-Limburg hét aangewezen instrument.

Gerelateerd nieuws

Thumb_Ruud Koppens_ETF-web
Regio Deal kan aantrekken (technisch) personeel versnellen
Thumb-Ton-Hagelstein_web
Keyport, sterke partner in aanvraag Regio Deal!
Sfeerbeeldregio-variant-web
Samenwerking Rijk en regio in Regio deals!