Verkeersactieve school bestaat één jaar

Mobiliteit is een van de thema’s die SML in de regio samen aanpakt. Binnen dit thema heeft veiligheid op scholen onze bijzondere aandacht. Daarom wordt er samengewerkt met de provincie Limburg, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en 31 Limburgse gemeenten in het project “verkeersactieve school”.

Verkeersactieve School
De Verkeersactieve school is ontwikkeld om kinderen en jongeren in het basis- en voortgezet onderwijs te leren over veilig gedrag in het verkeer.

Bestuurlijk trekker SML werkveld Mobiliteit en voorzitter Regionaal Mobiliteitsoverleg Vincent Zwijnenberg: “Verkeersveiligheid is een van de belangrijkste onderwerpen in ons Jaarplan. Op het gebied van verkeerseducatie is het ons nu samen gelukt een verbeterslag te maken in Midden-Limburg. Toch zijn we er nog zeker niet, verkeersveiligheid heeft continu onze aandacht.”

Samenwerking, kwaliteit en efficiëntie
Verkeersactieve scholen bieden zowel theoretische als praktische verkeerseducatie aan. Daarbij wordt onder andere aandacht besteed aan een verkeersveilige schoolomgeving en de school-thuisroute van de eigen leerlingen. Ook worden in de lessen thema’s zoals verkeerskennis, gedrag op de fiets en afleiding in het verkeer opgenomen. In deze aanpak staan 3 belangrijke zaken centraal.

  1. Allereerst worden scholen begeleid in hun keuzeproces verkeerseducatie door onderwijsadviseurs die provincie en gemeenten gratis beschikbaar stellen.
  2. Daarnaast worden scholen ontzorgd door automatisering en digitalisering. Scholen kunnen namelijk verkeerseducatieprojecten en materialen kiezen via een digitale omgeving.
  3. Tot slot een goede samenwerking tussen provincie, scholen en gemeenten.

ROVL en gemeenten
Samen met de SML gemeenten geeft ROVL invulling aan de verkeersveiligheid in Midden-Limburg. Verkeerseducatie en een verkeersveilige schoolomgeving vormen hierin belangrijke componenten. De ambitie in Midden-Limburg is niet anders dan in de rest van de provincie: ieder verkeersslachtoffer is er één te veel. Met de Verkeersactieve school maken we samen van de nul een punt! Benieuwd naar de werkwijze verkeerseducatie/ Verkeersactieve school? Ga naar www.verkeersactieveschool.nl.

Gerelateerd nieuws

Thumb_mobilitieitsvisie
Regionale mobiliteitsvisie opgesteld!
Ruimte-en-landschsap-v2web
De toekomst van ruimte en landschap in Midden-Limburg
foto-regio-deal-landscape
Nog geen Regio Deal voor Midden-Limburg