Wethouder Jan Smits over SML en werken in de gemeente Roerdalen

Het zijn de mensen die SML maken. Daarom laten we in deze nieuwsbrief graag wethouder Jan Smits uit de gemeente Roerdalen aan het woord. Aan de hand van enkele vragen leren we de mens achter de wethouder beter kennen.

Wat is voor jou de kracht van SML?
Over het antwoord op deze vraag hoeft Jan niet lang na te denken: “de samenwerking binnen de SML-gemeenten is sterk gegroeid. We vinden elkaar makkelijker en komen tot gezamenlijke concrete plannen met impact voor de regio. We zitten in een positieve koers die we moeten koesteren en voortzetten. Het helaas niet doorgaan van de aangevraagde Regiodeal verandert hier niets aan. Dit is heel jammer, maar de plannen liggen er en het commitment om ze uit te voeren blijft even sterk.”

Wat is voor jou de belangrijkste uitdaging die SML moet aanpakken?
“Binnen SML worden veel uitdagende thema’s opgepakt zoals transities op het gebied van; duurzaamheid, energie, stikstofbeleid en de onder druk staande arbeidsmarkt. Vanuit mijn portefeuille economie en recreatie & toerisme vind ik het belangrijk om deze regio goed op de kaart te zetten, in een krachtig totaalbeeld. We moeten de regio en al zijn pluspunten beter profileren om mensen van buiten aan te trekken en de kennis en ervaring van mensen in de regio te behouden. Dit geldt voor toeristen, werknemers, werkgevers en eigen inwoners. Heel Nederland en ook ver buiten de grenzen moet weten wat Midden- Limburg allemaal te bieden heeft.”

Op welk bereikt resultaat binnen jouw gemeente ben jij trots?
“Ik ben er heel trots op dat we zo’n geweldig bedrijf als Vekoma binnen Roerdalen hebben kunnen houden. Vekoma zocht uitbreiding binnen of buiten de gemeente. Het is ons gelukt om met het bedrijf mee te denken zodat hun investeringen in uitbreiding en werkgelegenheid voor de gemeente behouden blijven. Daarnaast is de profilering van Roerdalen als geluksgemeente zeer geslaagd. Het gaat hierbij om een andere mindset die wij met z’n allen nastreven en uitdragen. We hebben zelfs ons personeelsbeleid hierop aangepast en merken daardoor een positief verschil in onze sollicitaties. Wie wil nou niet meer geluk in zijn leven?”

Wat is jouw favoriete plekje in de SML-regio?
“Ik ben heel chauvinistisch. Binnen Roerdalen hebben we diverse geluksplekken gedefinieerd, aangedragen en gekozen door inwoners. Ik woon zelf in de buurt van één van die plekken; natuurgebied Herkenboscher Broek. Het ligt vlakbij Hotel Kasteel Daelenbroeck. Als ik daar op het terras in de avondzon geniet van een heerlijk hapje en drankje met uitzicht op het fraaie landschap dan voel ik me meer dan gelukkig.”

Gerelateerd nieuws

Thumb_Ruud Koppens_ETF-web
Regio Deal kan aantrekken (technisch) personeel versnellen
Thumb-Ton-Hagelstein_web
Keyport, sterke partner in aanvraag Regio Deal!
Sfeerbeeldregio-variant-web
Samenwerking Rijk en regio in Regio deals!