Alleen samen komen we écht vooruit

De energietransitie… je hoort al jaren niets anders en inmiddels zitten we er middenin. We zien onze omgeving veranderen, zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld, maar: alleen met zonnepanelen komen we er niet. De RES (Regionale Energie Strategie) Noord- en Midden Limburg gaat de uitdaging die de energietransitie met zich meebrengt iedere dag met volle energie aan. Maar hoe doen ze dat precies? Welke partijen zijn hierbij betrokken en hoe ziet het proces eruit?

De brandstoffen die we in Nederland gebruiken, bijvoorbeeld aardgas, raken op en zorgen voor een hoge CO2-uitstoot. Die hoge CO2-uitstoot tast onze omgeving steeds verder aan. Om deze reden sprak Nederland in het klimaatakkoord van 2019 af dat onze CO2-uitstoot in 2030 de helft lager moet zijn dan in 1990. En in 2050 zelfs 95% lager. Een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk. De vraagstukken die voorbij komen gaan vaak gemeentegrenzen over, daarom is er gekozen voor een regionale aanpak. De vijftien gemeenten in onze regio vormen met Provincie Limburg, Waterschap Limburg en Enexis de RES regio Noord- en Midden Limburg.

“In onze RES regio kiezen we er bewust voor te onderzoeken hoe we energie kunnen besparen. Energie die je bespaart, hoef je niet op te wekken. Daarnaast houden we ons bezig met waar en hoeveel duurzame elektriciteit we in onze regio kunnen opwekken, hoe we warmte kunnen verdelen én hoe we energie kunnen opslaan en transporteren. Hierbij werken we met experts en adviseurs binnen verschillende werkgroepen”, aldus Robert Wilms, beleidsmedewerker duurzame ontwikkeling bij gemeente Leudal én regio coördinator bij de RES NML.

Waar de kracht van een regionale samenwerking ligt? “Doordat de lijntjes kort zijn versnellen we de verduurzaming in onze regio. Als RES verbinden we de juiste partijen met elkaar, delen we kennis en kijken we naar ingewikkelde vraagstukken. Iedereen draagt zijn steentje bij en samen komen we echt vooruit”, aldus Wilms. Betrokkenen worden geïnformeerd door middel van kennisuurtjes, themasessies en stakeholderbijeenkomsten.

De eerste versie van de RES werd op 1 juli 2021 ingediend bij het Rijk. Op dit moment is de RES NML volop bezig met het uitvoeren van verschillende projecten, de herziening van de RES 1.0 en de ontwikkeling van de RES 2.0. “Hoe verder we komen in de uitvoering, hoe concreter projecten worden. Dat zorgt voor inspirerende voorbeelden die we graag delen en die ervoor zorgen dat we nog meer mensen inspireren om hun steentje bij te dragen aan de energietransitie.”

Gerelateerd nieuws

Thumbnail-overstroming-in-roermond
Klimaatuitdagingen gezamenlijk aanpakken!
Thumbnail_Boris Meessen1000x750px
Ons landschap is een spil voor welvaart en welzijn
Zorgondernemer Maartenshof-web
Proteion ‘bouwt’ aan vitale en leefbare wijken en dorpskernen.